.

  • welcome to batch of 47's official blogsite

Sayonara Ya Ramadhan

Posted by aizat On 6:21 AM 0 comments


assalamualaikum sahabatku sekalian. diri ini ingin berkongsi sesuatu dengan kalian sebelum tibanya 1 syawal. lewat ramadhan ini, aku terbaca sebuah komen di salah satu 'post' ataupun 'status' menyambut kedatangan syawal yang ditulis oleh salah seorang guru agama di alma mater kita dahulu. kuringkaskan begini:

"si muda berkata: esok dah nak raya. si tua pula berfikir: hari ini hari terakhir ramadhan."

dan guru agama itu menyambung lagi:

"dapatkah kita akan taqwa itu?"

subhanAllah. apa yang aku cuba sampaikan di sini ialah, agak-agaknya di manalah letaknya pandangan guru agama itu kepada kita warga leonairats? sama ada dia melabelkan kita sebagai si muda? atau pun si tua? apa yang lebih penting lagi, apakah 'label' kita di mata sang pencipta? astaghfirullah. sama-sama lah kita fikirkan. Allahua'lam. assalamualaikum.

"apabila tiba malam akhir Ramadhan, maka menangislah langit dan bumi
serta para malaikat kerana musibah yang akan menimpa umat Muhammad.
Sahabat bertanya apakah muslihat itu?

Rasulullah menjawab: keraana perginya bulan Ramadhan
yang mana di dalam bulan ini segala doa dimakbulkan,
semua sedekah diterima,
semua kebaikan dilipatgandakan pahalanya,
dan segala seksaan ditolak."

p/s: salam aidilfitri sahabat-sahabatku. "dapatkah kita taqwa itu?"

Dia yang Kunikahi: Iqbal Syarie

Posted by aizat On 11:57 AM 1 comments

assalamualaikum sahabat-sahabat sekalian.

bersyukur atas nikmat kurniaan Nya. dapat lah saya berkongsi sesuatu dalam entry kali ini bersama sahabat-sahabat sekalian. begitu juga dengan kalian. bersyukur kerana masih merasai nikmat untuk mampu melihat, membaca malah memahami setiap isi kandungan yang saya tulis dalam entry kali ini. MasyaAllah. besar sungguh nikmat yang dikurniakan. Alhamdulillah.

tidak perlu untuk membebel lebih panjang rasanya. direct to the point. tujuan entry kali ini ditulis adalah untuk memberi sedikit pandangan (cam skem sangat je?), lebih kepada review untuk sebuah novel yang ditulis, dikarang dan diolah ceritanya melalui idea2 bernas sahabat kita yang diberi nama Iqbal Syarie (dan selepas ini digelar iba. haha). bertajuk, Dia yang Kunikahi, kita berpisah kerana Allah.

saya pasti sahabat-sahabat leonairats sekalian telah sedia maklum satu lagi sejarah yang bersejarah telah terabdi, telah tercipta dan sangat-sangat membanggakan leonairats apabila saudara iba berjaya mengarang sebuah novel yang cukup hebat. tetapi yang lebih membanggakan lagi apabila novel keluaran syarikat jemari seni ini bukan sahaja ditulis oleh sahabat kita Iba, tetapi jalan cerita, struktur bahasa dan ayat, penciptaan watak-watak, dan semuanya tentang novel ini sudah amat bagus bagi saya untuk seseorang yang tidak pernah menghasilkan novel malah tidak juga pernah menghadiri sebarang kursus mahupun bengkel penulisan. syabas Iba!


1. novel ni pasal apa?

bagi saya, kalau nak jawab soalan ni senang je. korang pergi la beli. haha. tapi bukan namanya review la camtu kan. novel ni mengikut kefahaman aku setelah habis dikatamkan dalam masa 2 hari adalah berkisarkan tentang cinta. apa macam? best tu! kisah cinta beb! kisah cinta yang amat luar biasa! mengapa saya katakan luar biasa? kerana begini, bagi kita belia-belia atau remaja-remaja zaman sekarang, urban era 21 (urban la sangat kan) cinta itu ibarat sesuatu yang sangat mudah untuk dilafazkan. sangat mudah dirasai. bila da rasa cinta, da rasa kehadiran cinta kononnya, memang kompem akan couple lepas tu kan? (macam kena batang hidung sendiri je kan?)

tetapi berbeza sekali dengan 'cinta' melalui idea iba yang dizahirkan melalui DYK ini. cinta itu sangat luar biasa kerana hadirnya cinta itu tanpa perlu couple. tanpa perlu movie. karaoke. picnic. clubing. n etc. (korang paham2 sendiri la kan) tapi 'cinta iba' ini adalah cinta yang lahir selepas mengabdikan cinta kepada yang Esa. ya. inilah yang luar biasanya 'cinta iba' ini. cinta itu bukan sesama lelaki dan perempuan semata-mata. tetapi lebih kepada hadirnya cinta kerana Allah. dan jika dengan takdir nya terpisah, kerana Allah jualah mereka terpisah.

2. best ke kalau cerita macam ni? macam bosan je?

best? haha. subjektif. ia terpulang kepada individu masing-masing. bagaimana setiap daripada kita warga leonairats menilai sendiri kekuatan jalan cerita mahupun watak-watak yang dicipta. mugkin bagi kalian sesuatu cerita itu hanyalah best dan hebat jika ia dihasilkan oleh jk rowling atau pun ianya mestilah dalam bahasa penjajah agar tidak terlalu berbunga. tetapi bagi saya, novel ini sangat-sangat la memberi manfaat dan kesedaran yang tinggi. memberi satu dimensi yang berbeza daripada biasa. the other perspective. yang mungkin sesetengah orang tak terfikir akannya.

3. bahasanya macam mana? mudah ke nak faham?

simple. mudah. tidak berjela-jela. tidak terlalu berbunga. bahasa melayu yang diajar oleh hajah kamariah, umi noridah, dan hajah umaimah mungkin. terlalu mudah untuk difahami. pada awalnya saya agak gentar kerana saudara iba sudah awal-awal lagi menyatakan yang novel ini diangkat untuk memartabatkan bahasa melayu itu sendiri. jadi mungkin kita yang 'urban' ni agak kekok dan tidak biasa dengan bahasa-bahasa sebegini. malangnya jangkaan saya salah sama sekali. walaupun pembawaan bahasa itu agak berat, tetapi ia amat mudah difahami. cantik sekali saudara iba olah. terbuai-buai oleh bahasa yang cukup indah. masyaAllah.

4. watak-watak dia pulak?

watak-watak rekaan saudara iba sangat-sangat menarik perhatian saya. mengapa saya katakan begini? pertamanya, setiap watak itu memainkan peranan yang amat penting dalam keseluruhan cerita ini. tiada watak yang tidak penting. semuanya membawa kepada pengertian yang sangat mendalam. setiap karakter dalam watak-watak tersebut diceritakan dengan sempurna. adam johari, nasuha, aisyah, azzam, ustaz mujib bahkan bapa-bapa, ibu-ibu dan juga watak-watak lain sangat memberikan kesan dalam keseluruhan cerita ini. ianya umpama rencah dalam masakan. campur sana sikit. campur sini sikit. sedap!

5. apa lagi ada dalam novel ni?

banyak! pertama sekali, saya sangat2 kagum kerana novel ini sangat2 dekat dengan sang pencipta. dah nama nya novel cinta. sudah pasti keindahan cinta mengikut sisi Islam itu digarap dengan baik sekali. kita dapat lihat bagaimana saudara iba menerangkan 'fungsi' tunang yang sebenarnya jauh dari adat-adat melayu yang sudah berkurun kita wariskan. begitu juga dengan nikah.

kedua: saya amat tertarik dengan keindahan percintaan antara watak-watak ciptaan saudara Iba. bukan cinta seperti kebanyakan kita sekarang. tetapi cinta yang lebih suci dan bersih. cinta hanya kepada Nya. cinta untuk bersama menuju ke syurgaNya yang kekal abadi. cinta hanya kerana Allah. jika takdir menetapkan jodohnya adam johari dengan aisyah mahupun nasuha. ianya akan kekal begitu. jika sebaliknya, pastinya mereka berpisah juga kerana Allah.

ketiga: penerapan unsur-unsur dakwah yang cukup kuat dalam perjalanan cerita ini. dakwah itu bukan hanya di dalam surau atau masjid semata-mata. tetapi lebih kepada kewajipan yang sepatutnya dilaksanakan oleh kita semua. method dakwah yang berbeza-beza juga diselitkan sepanjang penceritaan. bukan hanya dengan memberi ceramah dan tazkirah. tetapi lebih kepada mengikut situasi, keadaan, umur, peribadi seseorang dan sebagainya. tidak lupa juga fungsi dan cara sebenar usrah dijalankan juga turut sama disampaikan dalam novel ini. (tidak seperti kita dahulu yang kerap disajikan dengan cerita-cerita hantu oleh senior-senior)

keempat: peringatan-peringatan sinis! haha. kepada saudara-saudara perokok di luar sana, ada juga pesanan buat kalian. tidak lupa kepada para pemimpin tanpa merujuk kepada sesiapapun mahupun dari pati mana sekalipun agar tidak mengamalkan rasuah dan juga kronism. peringatan-peringatan ini lebih kepada perbincangan santai yang diselitkan sama dalam novel ini.

kelima: banyak lagi nak tulis ni! tapi cukuplah sekadar ini sahaja. kalau nak tahu apa lagi yang terkandung dalam DYK ini. cepat-cepat lah dapatkan! tidak rugi! saya pasti! kalau saya cerita semua. memang rugi la saudara iba. kan! haha.

akhir kata, DYK ini hanyalah permulaan kepada sesuatu yang lebih besar insyaAllah. tidak sabar rasanya untuk mendapatkan buku kedua keluaran sahabat kita iba pada tahun hadapan. pasti lebih menarik! tetapi awas! sekiranya DYK tidak menepati citarasa sahabat-sahabat sekalian, janganlah saya disalahkan pula atas review ini. entry ini saya tulis berdasarkan apa yang lahir dari hati dan pemikiran saya. hati kalian bukan saya yang pegang. tetapi DIA. semoga beroleh keberkatan insyaAllah.

buat saudara Iba, janji telah saya tunai dan kotakan. insyaAllah, kami warga leonairats sentiasa meyokong usaha anda! teruskan! kepada warga leonairats sekalian. semoga bertemu dalam entry yang akan datang. assalamualaikum!

"sampaikanlah walau sepotong ayat"



p/s: 'jeritan yang pudar' bila lagi?

Majlis Tahlil Arwah Shahnour Dan Iftar Starian037 2011

Posted by - abdul hadi abdul muti - On 11:05 PM 0 comments



Credit to Muzhafar Hamzah

tangisan seorang ibu : tahlil

Posted by aizat On 4:46 PM 0 comments

Assalamualaikum warga leonairats sekalian.

hari ini saya berkesempatan untuk berjumpa dengan keluarga arwah Shah Nour setelah lama berusaha menghubungi mereka melalui panggilan telefon oleh saudara kimi dan juga hadi. alhamdulillah, saya dikurniakan kesempatan untuk memandu sendiri ke rumah keluarga arwah bagi menyampaikan hajat warga leonairats sekalian untuk mengadakan tahlil.

setibanya saya di rumah arwah di kampung jeram, salam saya disambut mesra abang arwah yang kemudiannya membawa saya berjumpa dengan ibunda arwah tercinta bukan di rumah arwah tetapi di kawasan pekan sungai buloh. perjalanan memakan masa hanya 5 minit dari kediaman mereka. saya difahamkan ketika itu ibunda arwah sedang melaksanakan aktiviti harian, menjahit tempahan baju.

syukur tak terhingga kerana saya berpeluang untuk bertemu sendiri dengan ibunda tercinta arwah sahabat kita. dan dengan perasaan gembira, saya menyampaikan hasrat warga leonairats sekalian untuk mengadakan tahlil pada sabtu ini selepas asar di masjid jamiur ridhuan pekan jeram kuala selangor.

sebak diri ini tatkala melihat si ibu menitiskan air mata:

"tak sangka masih ada yang ingat arwah dan sudi nak buat tahlil. mak cik terharu."

kelu. saya tak mampu berkata apa-apa. diam sebentar sebelum saya terus berbincang bersama beliau tentang tentatif program dan sebagainya. insyaAllah, ibunda dan ayahanda arwah akan turut sama hadir dalam majlis tahlil nanti.

kepada warga leonairats sekalian. inilah masanya untuk kita sama2 menghadiri majlis ini dan sama2 menghadiahkan pahala bacaan yaasin dan tahlil kita kepada arwah Shah Nour. saya merayu dan menyeru agar kalian dapat sama-sama menghadirkan diri, insyaAllah.



sabtu ini, kita sama-sama berkumpul untuk arwah Shah Nour. sabtu akan datang, mungkin ianya untuk kita. Allahualam. Assalamualaikum.

Panggilan Ke Majlis Tahlil Dan Iftar 2011

Posted by - abdul hadi abdul muti - On 12:04 PM 0 comments

Assalamualaikum!!

Bulan puasa datang lagi. So, this time, macam biasa, memandangkan batch kita yang memang rajin buat reunion, tiap-tipa bulan puasa, mesti ada satu hari yang kita bukak puasa ramai-ramai kan? Ha, tak caye? Meh aku imbas balik memori korang. Ceyhceyhceyh!! Haha.

Ok. Yang ini, first time buka puasa batch lepas kita tinggalkan Star Ipoh.






Aku tak ingat masa ni, buka puasa dekat mana, rasanya, dekat Kenny Rogers Roasters, Mid Valley. Pergh, loaded gila masing-masing.

And then, masa tahun 2009, yang ni, jumlah yang turun dah meningkat.




Masa ni, berbuka puasa dekat Chicken Rice Shop Mid Valley. Kalau korang ingat, memang meriah gila, nak-nak pulak Manager, Kak Diana yang macam tomboi tu, sempoi je. Haha.

Next, tahun 2010. Yang iftar untuk 2010 ni, kita gabung dengan send off party untuk budak-budak yang fly pergi study oversea sekali.









Masa ni, bukak puasa dekat Pelita KLCC. Paling best, makan, ade Hizamy, Aizzul dengan Muz payungkan. Huhu.

So, 2008 dah. 2009 dah. 2010 pun dah. 2011? Ini yang aku nak ajak korang semua ni. Jom lah bukak puasa sekali dengan tahlil arwah member kita, Shahnour. Baca yaasin and tahlil, semoga dia tenang kat sana. Batch kita dah pernah buat majlis tahlil tahun lepas. So, elok sangat la kalau kita buat untuk tahun ni jugak. Untuk last year, kita buat kat sekolah, tapi, this year, kita buat dekat Masjid Jaminur Ridhwan, Jeram, Selangor, sebab dekat dengan rumah family arwah. So, dalam minggu ni or minggu depan, Aizat or Udin nak pergi rumah family arwah, nak bagitau diorang pasal majlis kita ni. So, aku harap sangat, korang support and datang majlis ni.

Kita buat tahlil InsyaAllah lepas Asar. Sebabkam waktu tu time puasa, lepas tahlil tu, kita bagi la pengat ke bubur ke, kat jemaah masjid yang datang. Lepas tu, kita berbuka puasa la sekali dekat Aroma Ikan Bakar. Lokasi dia memang dekat gila dengan masjid. Jalan kaki pun boleh.


Aku faham, korang rasa RM30 tu macLinkam mahal gila. Tapi, serius weh, makan kat sini, memang sedap and berbaloi, ditemani angin laut Sumatera yang bertiup lembut menyentuh kulit. Ahhh... Hahaha. Tak percaye?? Korang boleh baca review restoran dia dekat sini

Review Restoran Aroma Ikan Bakar 1


Review Restoran Aroma Ikan Bakar 2


Review Restoran Aroma Ikan Bakar 3


Semua review ni, semua cakap best. So, sebab tu kitorang pilih Restoran Aroma Ikan Bakar ni. Kitorang just nak yang terbaik untuk korang. Plus, kalau ada duit balance, kitorang akan bagi balik kat korang. Jangan risau. Kitorang bukan penyonglap duit. Haha.

Masalah nak tidor mana, Insya Allah aku akan mintak tolong budak-budak batch kita yang study dekat Shah Alam (yang memang ramai gila) untuk tumpangkan tidur. So, boleh la nak tidur, esoknya baru balik.

So, aku, mewakili team organizer, menyeru member member leonairats sekalian untuk turun untuk sedekahkan tahlil untuk arwah Ahahnour and berbuka puasa sama. Kami menunggu kedatangan korang dengan penuh sabar. Janganlah dikau mengahncurkan harapan kami yang dah cuba yang terbaik untuk event ini.

Gambar Restoran Aroma Ikan Bakar :




kisah benar

Posted by Julia & V On 12:20 AM 3 comments

err.assalamualaikum u_u

semenjak dua menjak ni jari dah semakin keras nak menaip.tapi sempena malam jumaat ni (n baru lpas tgk You Saka pergi jauh jauh) ,tetiba teringat cerita time kita form 1.


1)  first story

waktu minggu first kita masuk STAR...aku kan suka menangis leleh2...semput lah ape lah (konon).cuma Gaio,Setel,dan budak2 dorm 4 je yang lebih mengerti.disebabkan itulah aku selalu escape aktiviti minggu orientasi sebab sakit rumah (homesick).

pastu,nak dijadikan cerita, ada satu malam ni aku lepak dorm sbb tak sihat.masa tu ada sekali Singh,Ikan,Hisyam,Setel (kot) dgn beberapa org lagi.yang lain2 pergi prep.dalam pkl 9 lebih camtu,aku nak pergi call mummy,tapi public kat blok form 1 (kini blok white) problem.cuma public berjenama telekom je yang aku boleh guna,sebab aku pakai Ring-Ring Kad.nak taknak,terpaksalah pergi ke public kat dining...

sebelum pergi tu aku gitau lah sesape yg ada kat dorm tu dulu.sekali Ikan kata nak ikut (sbb dia nak call jugak kot) then Hisyam pun nak ikut gak..maka berangkatlah kami bertiga yang kecil-kecil ini meredah koridor demi melepas rindu terhadap ibu bapa tercinta.

dalam hati,masing-masing cuak takut terserempak dgn warden or yg lebih menyeramkan,Pak Pin...dengan koridor yg takde lampu n dining yg dah tutup,memang gelap kaw2 lah.bila dah sampai depan dining,aku pandanglah ke surau,takut2 ada prefect or warden yg lepak situ.tiba-tiba,aku terdengar bunyi air "Kdebush kdebush". aku jengah,tengok dekat kolah air ada orang tengah amek air sembahyang.Ikan dgn Hisyam pun nampak gak,sebab masa tu tiba-tiba kitorang stop and pandang je orang tu.

aku ingat lagi,dia pakai jubah kelabu,pakai serban kelabu gak.dari jauh nampak tua sikit,ada janggut.yang aku tak paham,lepas dia amek air sembahyang tu,dia tak masuk ke surau; tapi dia terus keluar dari perkarangan surau,lalu depan kitorang,pastu terus ke arah belakang dining hall.masa tu kitorang still lagi terpaku tengok dia.lepas dia dah takde baru kitorang jalan balik sambil tertanya2 sape dia tu..

bila lepas dining hall,antara dining ke blok matrix,kitorang tengok rumah-rumah pekerja kat belakang yg ada pokok tu semua menyala...oh patutlah,pekerja rupanya...rumah dia takde air kot,sebab tu dia amek air sembahyang kat surau.kitorang pun meneruskanlah niat utk calling2.

esoknya baru aku tau yg rumah2 kat belakang tu rupanya dah lama jadi stor.gulp.tempat kita main sorok2 dgn warden time fly.tempat Setel buat jadi rumah Pok Hang dlm filem 'Sampai ke Pangkuannya'.

habis,siapakah uncle misteri yg mengambil air sembahyang kat kolah surau yang berberudu pada malam itu? persoalan itu masih tak dapat dijawab sehingga ke hari ni..sbb aku tak pernah tanya sesape pun =p aku tak tau Ikan dgn Hisyam ingat lagi tak pasal benda ni.

6 tahun kemudian...time aku dah masuk matrix Gopeng,roomate aku ex-K.U sekolah Izzudin.dia ada cerita,kat Ipoh ni ada seorang Jin Islam bernama Sheikh Ghamis..kira Ipoh tu dia la yang pegang.menurut kawan aku tu,sekolah Izzudin n Sekolah Teknik tu port fevret dia.mungkinkah beliaulah yg kami nampak malam itu? Wallahua'lam...yang pasti,zaman Ring-Ring Kad telah pun berlalu...sekarang budak form one pun dah pandai Android dah...dan pasti,Sheikh Ghamis masih di Ipoh,memerhati anda walau dimana saja...

sekian,Wallahua'lam.

Emergency!

Posted by aizat On 10:23 PM 0 comments

salam rakan-rakan leonairats sekalian. berita yang baru sahaja saya terima sebentar tadi. salah seorang rakan kita UDIN akan menjalani pembedahan bahu buat kali yang ke-2. pembedahan dijangka akan dijalankan pada sebelah petang esok (16 jun 2011) dan bertempat di Hospital Tentera Wangsa Maju. antara pesanan yang sempat udin berikan kepada saya adalah:

"salam..esok aku undergo 2nd operation..wish me luck!"


kepada rakan-rakan sekalian, marilah kita sama-sama mendoakan pembedahan berjalan lancar dan saudara kita udin kembali sihat seperti sediakala insyaAllah. kalau ade rezeki dan diizinkan, apalah kiranya selepas pembedahan nanti kita sama-sama melawat beliau.

Rasulullah s.a.w bersabda:

"Bahawa besarnya sesuatu balasan itu menurut besarnya sesuatu bencana ujian;
dan bahawa Allah apabila mengasihi sesuatu kaum diuji mereka,
kemudian sesiapa yang menerima ujian itu dengan reda,
maka dia akan beroleh keredaan Allah,
dan sesiapa yang bersikap keluh kesah serta benci menerima ujian itu,
maka dia akan mendapat kemurkaan daripada Allah."

(Hadis riwayat at-Tirmizi dan Ibn Majah)

Followers